Dé afbouwspecialist van Groningen, Friesland en Drenthe
Social media

Systeemplafond

Systeemplafond , Wat is een systeemplafond?

Systeemplafond

Systeemplafond is een plafond wat wordt aangebracht onder een bestaand bouwkundig plafond of bijvoorbeeld een verdiepingsvloer. Systeemplafonds zijn zeer snel te monteren en een relatief goedkope oplossing om een ruimte af te werken.

Systeemplafonds worden veel toegepast in bedrijfsgebouwen, scholen,kantoren, sportscholen en winkels.

 

Waaruit bestaat een systeemplafond

Een systeemplafond bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Kantlatten en hoeklijn
  • Plafondprofielen
  • ophangpunten en draad of snelhangers
  • plafondplaten (verkrijgbaar bij systeemplafondplaat.nl)
Kantlatten en hoeklijn

Kantlatten zijn houten latten die aan één zijde zwart geschilderd zijn, deze zwarte zijde wordt naar beneden geplaatst en zal ook zichtbaar blijven, tegen de zwarte kantlatten worden de hoeklijnen gemonteerd. De hoeklijn dient om het plafond ofwel het rasterwerk en de plafondplaten op te laten rusten.

Plafondprofielen

Plafondprofielen zijn de profielen die het raster vormen waar de plafondplaten in komen te liggen. Het raster wordt gemaakt van meerdere type profielen, namelijk hoofddragers en dwars profielen. Na gelang het soort systeemplafond wat u wilt hebben zal het raster worden opgebouwd uit deze profielen. Bij een 60×120 plafond worden enkel hoofddragers en dwarsdragers van 120 centimeter gebruikt.

Ophangpunten en draad of snelhangers

Om het systeemplafond op te hangen aan het bouwkundige plafond (het bestaande plafond) hebben we ophangpunten nodig, een systeemplafond hangt namelijk aan het bovenliggende plafond. Afhankelijk van wat voor soort plafond dat is heb je verschillende type ophangpunten. Voor zijn er slagankers, voor houten plafonds zijn er schroefogen en voor een damwand wordt enkel draad gebruikt. De ophangdraden hebben een standaard lengte van 2500mm en zijn eenvoudig in te korten op de lengte die nodig is.

Plafondplaten

De platen maken het systeemplafond af. In het rasterwerk worden systeemplafondplaten gelegd ter afwerking. De platen worden gekozen op basis van een bepaalt aantal wensen. Er zijn veel verschillende platen verkrijgbaar met elk zijn eigen afwerking en eigenschap.

De afwerking van de zichtbare kant bepaalt de looks van de ruimte. Wit is het meest toegepast en het meest veilig ook. Maar naast een standaard witte plafondplaat kunt u ook kiezen voor een kleur of een aparte structuur.

De afmeting van de plafondplaat bepaalt ook hoe het systeemplafond er uitziet, er zijn meerdere mogelijkheden. Denk hierbij aan 60×120, 60×60, 120×120 of bijvoorbeeld 30×180.

Hier boven zie je een video van een gemonteerd systeemplafond incl. ledpanelen

Eigenschappen, van systeemplafonds

Systeemplafonds hebben meerdere eigenschappen en worden daarom om verschillende redenen aangeschaft.
De systeemplafondplaten bepalen in grote lijnen aan welke eigenschappen een plafond voldoet.

De 5 belangrijkste eigenschappen zijn

  1. Geluidsabsorptie
  2. Brandwerendheid
  3. Lichtreflectie
  4. Vochtwerendheid
  5. Overlangsgeluid

De bovenstaande eigenschappen bepalen in grote lijnen het comfort in de ruimte’s.

Geluidsabsorptie bijvoorbeeld is om te voorkomen dat er een nagalming in de ruimte is, de absorptie is tot wel 100% haalbaar, maar 70% is vaak ruim voldoende.

Brandwerendheid spreekt voor zich en mag zeker niet vergeten worden. Er zijn plafondplaten zonder brand rapport en er zijn platen die tot wel 90 minuten brandwerend zijn. Deze platen moeten wel volgens de juiste voorwaarden en in combinatie met het juiste rasterwerk gemonteerd worden.

Lichtreflectie bepaal de hoeveelheid licht wat door de plafondplaten wordt gereflecteerd, u zult begrijpen dat als er een zwart systeemplafond gemonteerd is is een ruimte dat het dan erg donker zal zijn. Als er in dezelfde ruimte een wit plafond wordt toegepast zal het een stuk lichter in de ruimte zijn. Dus met minder lampen is een ruimte met een wit systeemplafond lichter dan een ruimte met een zwart plafond.

Vochtwerendheid is enkel belangrijk in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Denk hierbij aan sauna’s doucheruimte’s of toilet voorzieningen.

Overlangsgeluid is het geluid wat door de plafondplaten gaat van de ene naar de andere ruimte. Het kan van belang zijndat als er twee ruimte’s naast elkaar zijn dat het niet wenselijk is dat het gesprek wat gevoerd wordt niet aan de andere kant te horen is. Dan is het zeker aan te raden om een plafond te kiezen met een hoge overlangs geluids absorptie te nemen.

 

Toepassingen van systeemplafonds

Waar worden systeemplafonds toegepast? Eigenlijk overal waar een plafond mogelijk is. Systeemplafonds worden vaak in kantoren aangebracht om een mooie afwerking te krijgen en flexibel t zijn betreffende verlichting en luchtbehandeling. Door de ruimte tussen het bouwkundige plafond en het systeemplafond (het plenum) is het erg eenvoudig om leidingen en ventilatie kanalen te plaatsen. Tevens kunnen verlichtingsarmaturen worden aangebracht en later desgewenst verplaatst worden als de inrichting anders wordt.

 

Wat kost een systeemplafond?

De prijs van een systeemplafond is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan de verschillende materialen, er zijn verschillende soorten systeem met verschillende prijzen en ook de platen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklasse’s. Naast het materiaal is ook de montage van groot belang voor de prijs. Hoe veel vierkante meter en waar moet het gemonteerd worden bepalen voor een groot deel d prijs van de montage. lees meer op onze pagina prijs van een systeemplafond.

Ook geïnteresseerd in een systeemplafond?
Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor de levering en montage

Bellen mag natuurlijk ook 088 – 500 27 50

Laat een reactie achter